"гаряча лінія": (0462) 77-47-03
Чи знаємо ми про наявність ГМО в продуктах?
24 Грудня 2019р.

А що таке взагалі «ГМО»?

У генетично модифікованих організмів ДНК змінено неможливим у природі способом - за допомогою маніпуляцій генної інженерії. ГМО можуть містити фрагменти ДНК з будь-яких інших живих організмів. Отримання ГМО пов'язано із «вбудовуванням» чужого гена в ДНК з метою зміни їх властивостей або параметрів. Методи впровадження чужорідних генів є вкрай небезпечними і недосконалими. Небезпека таких генетичних втручань полягає в тому, що сам процес передачі чужорідних генів здатних проникнути в клітинний геном або в клітину організму, а потім використовувати клітинні ресурси для створення безлічі власних копій, а також можливості передавати генетичні вставки як іншим рослинам (через пилок), так і комахам, тваринам і людям, які з'їли трансгенні рослини.

Найчастіше метою генетичної модифікації є одержання суперстійкості сільськогосподарських ГМ рослин до величезних кількостей пестицидів і отрутохімікатів виробництва тих самих корпорацій, що і продають трансгенне насіння. Всі ці отрути накопичуються в ГМ рослинах і потім передаються людині.

Генетично модифіковані організми з'явилися в США наприкінці 80-х років двадцятого століття. Створенням перших трансгенних рослин за допомогою генної інженерії стала займатися військова корпорація «Монсанто», яка спеціалізувалася з виробництва хімічної зброї. Хімічна та біологічна зброя цієї компанії активно застосовувалася під час війни у В'єтнамі і стала причиною загибелі сотень тисяч людей, вона призвела до появи генетичних каліцтв у десятків тисяч в'єтнамців, народжених після війни. І після таких злочинів саме ця корпорація, використовуючи свої військові напрацювання, в 1994 році розпочала масове виробництво модифікованих продуктів. Звісно, метою розробки ГМО тепер було створення таких характеристик, як стійкість до шкідників, морозостійкість, врожайність, котрі б знижували вартість виробництва і вели до отримання надприбутків. Є підстави вважати, що в результаті експериментів з ДНК модифіковані продукти перетворилися на генетичну зброю. Так, на сьогодні вже існує картопля, яка містить гени земляної бактерії, пшениця, в яку вживили ген скорпіона, помідори з геном морської камбали, соя та полуниця з генами бактерій.

Як ГМО, через безконтрольність, впливає на екологію і демографію?

Лобістами просування генетично модифікованих організмів в Україні є в першу чергу транснаціональні корпорації. Головні цілі масштабного поширення ГМО були пов'язані не тільки з отриманням надприбутку, а ще й із захопленням продовольчих ринків цілих країн і скороченням населення, оскільки вживання ГМ продуктів призводить до низки хвороб, які передають через покоління. Відсутність адекватного контролю дозволила корпораціям поширити ГМ-культури і ГМ-продукти по багатьом країнам. Постачальники ГМО-сировини і український бізнес існують у вельми взаємовигідному альянсі: перші розширюють ринок збуту своєї продукції, а другі заощаджують на сировині та інших витратах. Наприклад, модифікована соя може коштувати в два-п'ять разів дешевше натуральної, а використання ГМ-сировини в ковбасній продукції знижує її собівартість на 25%.

Але, не дивлячись на істотну економію за рахунок використання ГМ-сировини, продукція з ГМО в Україні не коштує дешевше, ніж натуральні аналоги, хоча у всьому світі цінова різниця між цими принципово різними видами продуктів є завжди.

За даними «Укрметртестстандарту» біля третини всіх продуктів харчування, які реалізуються в Україні, містять генетично-модифіковані організми. Про ГМО в продуктах може свідчити наявність сої (іноді вона зазначається, як «рослинний білок»), рапсового масла, кукурудзи, крохмалю. Також з використанням трансгенних технологій виробляються Е-добавки.

Нормами закону України «Про державну систему біобезпеки» при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації.

Відтак, вирощування генетично модифікованих культур може бути дозволено після проходження державної реєстрації. Основою для державної реєстрації є забезпечення процедури державної апробації (випробування). Виходить колізія, коли де-юре в Україні немає продуктів з ГМО, а де-факто - модифіковані рослини, які потім стануть сировиною, спокійно вирощують на наших полях. Основними критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 198 від 6 березня 2019 р. «Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», є:

-порушення вимог законодавства у сфері генетично-інженерної діяльності та поводження з генетично модифікованими організмами, виявлені за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх п'яти років, що передують плановому періоду;

-обсяг сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі генетично модифікованих організмів, вироблених та/або реалізованих протягом останнього року, що передує рокові, в якому складається річний план заходів державного нагляду (контролю).

До ризиків настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів віднесено:

-використання сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі генетично модифікованих організмів, але не внесених до Державного реєстру генетично модифікованих організмів;

-порушення дотримання норм просторової ізоляції щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах;

-неконтрольоване перехресне запилення сортів сільськогосподарських рослин, вільних від генетично модифікованих організмів, з сортами сільськогосподарських рослин, створених на основі генетично модифікованих організмів;

-використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах.

Порушення вимог законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють використання ГМО-культур в Україні, тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність.

Станом на 2016 рік в Україні не зареєстровано жодного (!) генетично модифікованого сорту рослин, і в Мінагрополітики звернення суб'єктів господарювання з питань можливої реєстрації ГМО сортів сільськогосподарських культур були відсутні. У 2018р. у Реєстр внесено одну лінію Гмсої.

Сьогодні до генетичних ноу-хау в суспільстві ставляться по-різному.

ГМО - справжній прорив у справі забезпечення продуктами харчування зростаюче з невблаганною силою населення планети. І це головний аргумент прихильників поширення трансгенів. Крім того, на можливості природи впливає й зміна клімату, пов'язана із глобальним потеплінням, а ГМ - продукти малочутливі до природних витівок і шкідників.

Про можливу шкоду ГМ - продуктів уперше було заявлено в 2000 році. Тоді була опублікована заява вчених світу про небезпеку генної інженерії, а потім їх же відкритий лист до урядів усіх країн про ГМО, яке підписали 828 учених з 84 країн світу. І З грудня 2004 року в Євросоюзі був заборонений продаж ГМО з використанням генів, стійких до антибіотиків, а Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала виробникам утриматися від використання цих генів. Втім, навіть великі корпорації не повною мірою додержуються рекомендацій ВООЗ.

Вважається, що найчастіше трансгени можна знайти в продукції, при виробництві якої використовуються соя й кукурудза. Багато аграрних фахівців стверджують, що на сьогодні майже дві третини загального обсягу сої, що вирощуєтьсяї в різних регіонах України, мають у своїй основі імпортоване трансгенне насіння. Вітчизняні компанії, зайняті виробництвом продуктів харчування, найчастіше про це навіть і не здогадуються. У деяких країнах генетичні дослідження й експерименти із сільгоспкультурами йдуть повним ходом. Готові ГМ - продукти, незважаючи на те, що останнім часом все частіше з'являються попередження багатьох учених про прихований для людини ризик, усе більш активно вирощуються й потрапляють на світовий ринок без яких-небудь помітних перешкод.

В Чернігівській області існує єдина акредитована лабораторія, що визначає наявність ГМО в харчових продуктах та продовольчій сировині. Вона знаходиться в ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України". Але можливості цієї лабораторії використовуються вкрай недостатньо: проводяться випробування, в основному, готової продукції, що виробляється на території області (борошняні вироби, пиво). Продукти, у виробництві яких найчастіше використовуютья ГМО, такі, як ковбасні вироби, напівфабрикати, кондитерські та ін., на дослідження не надходять. Сировина, що вирощується в області, надходить епізодично, безсистемно, тільки в разі необхідності митного оформлення експортної продукції. Лабораторія має право проводити випробування по заявкам Держпродспоживслужби, але такі заявки відсутні. Складається враження, що цими проблемами в області не зацікавлені. Поодинокі позитивні знахідки (макуха соєва, олія соєва нерафінована) не відображають реального становища. Таким чином, на теперішній час ми не маємо змоги отримати об'єктивну інформацію про наявність ГМО в продуктах.

Висновок

Існує безліч наукових і журналістських робіт, присвячених питанню генно- модифікованих організмів, але жодна з них не відповідає прямо на запитання шкідливі вони чи корисні. У найближчому майбутньому навряд чи вчені дадуть конкретну відповідь на питання, що несуть у собі результати експериментів в області генної інженерії, і в першу чергу це тому, що перед ними не ставилася така ціль. Адже, як завжди, існує дві сторони медалі, тобто, є як противники так і прихильники ГМО і кожен з них буде намагатися довести свою правоту й лобіювати свої інтереси, використовуючи при цьому всі можливі й доступні для них засоби. Можливо генно- модифіковані організми дійсно несуть у собі шкоду за допомогою комбінації генів, які самі по собі в природі раніше ніколи не сполучалися, а можливо що ГМО є черговим великим відкриттям, яке, як і більшість сенсаційних проривів у науці, буде невизнаним протягом багатьох десятиліть, поки людство не усвідомить його користі й не зможе обходитися без нього. Але поки ця проблема досконально не вивчена, кожна людина має право сама визначати чи вживати їй їжу, яка містить ГМО чи ні, а для цього держава зобов'язано надати кожному можливість бути обізнаним про наявність ГМО в тій або іншій продукції.



Останні новини
24-01-2020 Щодо спалаху вірусного гепатиту А в Чернігівській ЗОШ № 7 >>
24-01-2020 Щодо нового коронаровірусу >>
23-01-2020 Щодо захворюваності на кір станом на 22.01.2020р. >>
20-01-2020 Щодо захворюваності на ГРВІ та грип >>
16-01-2020 Щодо прейскуранту цін (тарифів) на роботи і послуги , що виконуються і надаються за плату >>
08-01-2020 Підтверджено діагноз «ботулізм» >>
03-01-2020 Грип та ГРВІ. Прогноз, профілактика та сучасні методи лабораторної діагностики. >>
02-01-2020 Ботулізм! >>
21-12-2019 Про санепідситуацію в області за 11 місяців 2019 р >>
03-12-2019 Про атестацію лабораторії >>

Санепідситуація

За 11 місяців 2019 року в області за медичною допомогою звернулося 141 тис. осіб з приводу захворювання на інфекційні хвороби, що на 3,3% менше кількості аналогічного періоду минулого рок...

| 21-12-2019 |  детальніше >>