"гаряча лінія": (0462) 77-47-03
16 жовтня - Всесвітній день здoрoвoгo харчування!
13 Жовтня 2017р.

Здорове, правильне харчування, є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров'я. Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». Їжа є одним з найважливіших чинників довкілля, що впливає на стан здоров'я, працездатність, розумовий і фізичний розвиток, а також на тривалість життя людини. Стабільний настрій, висока розумова і фізична працездатність, повноцінний сон, гармонійна фігура і хороша шкіра - результат правильного харчування!

За даними ВООЗ, здоров'я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань: серцево-судинних, онкологічних, діабету, порушення обміну речовин. На жаль, сьогодні ця проблема стала головним викликом для системи охорони здоров'я в Україні. Діабет, рак, серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби органів дихання зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86% смертей українських громадян.

Здорове харчування це ні що інше, як збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових біоактивних речовинах.. Все наше життя підпорядковується певним законам. Харчування невід'ємна частина нашого життя, а значить цілком природно, що існують закони, що регулюють правильне харчування.

Перший закон здорового харчування називається «Законом відповідності калорійності їжі, споживаної людиною, кількості енергії, що витрачається на підтримку життєдіяльності». По суті це означає наступне - скільки спожив, стільки і витратив. Інакше, якщо калорійність їжі буде більше, ніж потрібно людині на здійснення фізіологічних і біологічних процесів, то це веде до збільшення ваги (відкладанню жирової тканини), якщо навпаки, то схудненню (організм бере відсутню з «запасників»). Перший закон здорового харчування нерозривно пов'язаний з поняттям калорійності. Самими калорійними є продукти, що містять жири. Але це не означає, що треба відмовлятися від них. Жири необхідні нам для будівництва мембран клітин. Кожному прихильникові здорового способу життя необхідно знати добову норму калорій і співвідношення білків, жирів і вуглеводів.

Добова норма білків, жирів і вуглеводів:

- Жири - 20-30%

- Вуглеводи - не більше 50%

- Білки - 20-30%

Добова калорійність продуктів :

- 1г жирів виділяє 9,3 ккал

- 1г вуглеводів і 1 г білків по 4,1 ккал.

Зрозуміло, що добове споживання калорій залежить від віку, статі та занять, тому воно різне, і виглядає приблизно так:

- Вагітним жінкам для нормального харчування потрібно близько 3200 ккал на добу;

- Годуючим матерям - 3500 ккал;

- Жінкам, які займаються розумовою працею, а так само студентам - 2800ккал;

- Чоловікам, які займаються розумовою працею, а так само студентам - 3300ккал;

- Жінкам, які займаються професійним спортом до 4000ккал;

- Чоловікам - спортсменам - до 5000ккал.

Другий закон здорового і правильного харчування називається «Законом відповідності хімічного складу добового раціону людини його потребам у харчових та біоактивних речовинах».

Наш організм не може самостійно виробляти вітаміни і мінеральні речовини, хоча вони необхідні. Саме тому в раціон харчування необхідно включати різноманітні овочі і фрукти, зернові і молочні продукти і продукти рослинного походження, як джерела вітамінів та мінеральних речовин. Це можна описати наступними десятьма правилами.

Десять правил здорового харчування:

1. Прийміть за правило їсти більше овочів і фруктів. При цьому кількість овочів має бути більше, ніж фруктів, так як фрукти містять велику кількість сахарози. Знижена кількість сахарози міститься в апельсинах, ананасах і грейпфрутах. Їх можна їсти в необмеженій кількості.

2. Відмовтеся від випічки, особливо свіжої, скоротіть кількість солодкого. При виборі тортів, зупиніться на варіанті з пониженим вмістом жирів і без масляних кремів.

3. Візьміть за правило їсти вранці кашу і пийте до 2-х літрів води в день. Найкраще для здорового харчування підійде мінеральна не газована вода. Вона поліпшить процеси травлення і дуже корисна для шкіри.

4. Виключіть зі свого раціону харчування алкоголь. Це не тільки висококалорійний продукт, але його вживання тягне за собою вживання величезної кількості закуски.

5. Замінюйте одні продукти схожими по калорійності, але менш шкідливими і калорійними. Наприклад, вершки - нежирним йогуртом, цукор - медом, цукерки - сухофруктами.

6. Візьміть за правило ходити в магазин на ситий шлунок і читати на упаковках калорійність продуктів, які купують.

7. Урізноманітніть своє харчування, винаходьте нові страви, не ставайте рабом одних і тих же продуктів, від цього погіршується самопочуття і настрій.

8. Зрідка дозволяйте собі трохи солодкого і мучного - того, що принесе вам більше задоволення. Заохочуйте себе за завзятість і силу волі, інакше здоровий спосіб життя і здорове харчування вам швидко набридне.

9. Не їжте після 18-19 години, а вечерю зробіть легкою. Це найголовніше правило для здорового способу життя та підтримки оптимальної ваги.

10. Радійте життю і менше нервуйте. Слухайте приємну музику і зустрічайтеся з приємними вам людьми.

Здорове харчування захищає людину від маси хвороб, зміцнює імунітет до деяких хвороботворних факторів, підтримує на стабільному рівні масу тіла. Іншими словами, дозволяє множити і примножувати здоров'я.

Правильно харчуйтеся і будьте здорові!



Останні новини
21-05-2018 Щодо захворюваності на ГРВІ та грип >>
18-05-2018 Моніторинг дитячих оздоровчих закладів (підготовка до відкриття) >>
18-05-2018 Всесвітній день пам'яті померлих від СНІДу >>
10-05-2018 День Матері >>
04-05-2018 Щодо захворюваності на кір станом на 04.05.2018р. >>
25-04-2018 День пам’яті Чорнобильської аварії >>
23-04-2018 Всесвітній день боротьби з малярією >>
17-04-2018 Європейський тиждень імунізації >>
04-04-2018 Всесвітній День здоров’я >>
30-03-2018 Захворюваність на грип та ГРВІ за 29.03.2018р. >>

Надзвичайна ситуація

Державна установа «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» повідомляє щодо спалаху сальмонельозу серед учнів Борзнянської загальноосвіт...

| 16-03-2018 |  детальніше >>

Санепідситуація

За 2 місяці 2018 року в області за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося близько 53 тис. осіб, що на 4,5% більше, ніж за аналогічний період минулого ро...

| 27-03-2018 |  детальніше >>