"гаряча лінія": (0462) 77-47-03
Знову ботулізм!
09 Жовтня 2018р.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про новий випадок захворювання ботулізмом: в лікарню міста Чернігова після вживання риби в'яленої, виготовленої в домашніх умовах, потрапив 43 - річний житель міста Славутич. Стан хворого середньої важкості.

Фахівцями ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» проводиться розслідування випадку захворювання та лабораторні дослідження для підтвердження діагнозу.

Нагадуємо, що в поточному році це вже другий випадок захворювання ботулізмом, 51- річна жінка померла.

Ботулізм - це надзвичайно важке захворювання з вираженим токсичним синдромом. Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

- в'яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних, овочевих та грибних консервів домашнього виробництва;

- ретельно очищуйте від залишків землі овочі, фрукти, гарно мийте їх проточною водою;

- не використовуйте для консервації лежані або зіпсовані плоди;

- консервуючи овочі на зиму, дотримуйтесь високого температурного режиму;

- домашні консерви перед вживанням підігрівайте до 100С протягом 30 хвилин.

І пам'ятайте, що ботулотоксин не змінює колір чи запах продуктів харчування!



Останні новини
13-12-2018 Щодо захворюваності на кір станом на 12.12.2018р. >>
10-12-2018 Щодо захворюваності на ГРВІ та грип >>
03-12-2018 Санепідситуація в області за 10 місяців 2018 року >>
22-11-2018 Дислокація закладів охорони здоров’я, кабінетів щеплень, де проводять вакцинацію проти грипу >>
14-11-2018 Міжнародний день відмови від паління. >>
26-10-2018 Підтверджено діагноз «ботулізм» >>
26-10-2018 Санепідситуація в області за 9 місяців 2018 року >>
24-10-2018 Обережно ботулізм! >>
24-10-2018 Сибірка >>
23-10-2018 Знову ботулізм! >>

Санепідситуація

За 10 місяців 2018 року в області за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося близько 145 тис. осіб, що на 1,9% більше, ніж за аналогічний період минулого...

| 03-12-2018 |  детальніше >>