"гаряча лінія": (0462) 77-47-03
Знову ботулізм!
09 Жовтня 2018р.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про новий випадок захворювання ботулізмом: в лікарню міста Чернігова після вживання риби в'яленої, виготовленої в домашніх умовах, потрапив 43 - річний житель міста Славутич. Стан хворого середньої важкості.

Фахівцями ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» проводиться розслідування випадку захворювання та лабораторні дослідження для підтвердження діагнозу.

Нагадуємо, що в поточному році це вже другий випадок захворювання ботулізмом, 51- річна жінка померла.

Ботулізм - це надзвичайно важке захворювання з вираженим токсичним синдромом. Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

- в'яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних, овочевих та грибних консервів домашнього виробництва;

- ретельно очищуйте від залишків землі овочі, фрукти, гарно мийте їх проточною водою;

- не використовуйте для консервації лежані або зіпсовані плоди;

- консервуючи овочі на зиму, дотримуйтесь високого температурного режиму;

- домашні консерви перед вживанням підігрівайте до 100С протягом 30 хвилин.

І пам'ятайте, що ботулотоксин не змінює колір чи запах продуктів харчування!



Останні новини
25-04-2019 Щодо захворюваності на кір станом на 24.04.2019р. >>
25-04-2019 Епідеміологічні та епізоотологічні аспекти з лептоспірозу в Чернігівській області >>
23-04-2019 Всесвітній день боротьби з малярією >>
23-04-2019 День імунопрофілактики >>
22-04-2019 Щодо захворюваності на ГРВІ та грип >>
19-04-2019 Знову ботулізм! >>
18-04-2019 Моніторинг атмосферного повітря у 2018 році >>
18-04-2019 Моніторинг забрудненості грунту у 2018 році >>
18-04-2019 Моніторинг якості води поверхневих водойм у 2018 році >>
18-04-2019 Моніторинг якості питної води у 2018 році >>

Санепідситуація

За 2 місяці 2019 року в області за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося 56,6 тис. осіб, що на 5,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зр...

| 19-03-2019 |  детальніше >>