"гаряча лінія": (095)0010340
Отруєння грибами!
18 Вересня 2020р.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами в м. Городня.

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок. Враховуючи симптоми та стан потерпілих, їх переведено на лікування до Чернігівської обласної лікарні.

Гриби зеленушки відносяться до умовно-їстівних грибів. При збиранні їх можна легко сплутати з отруйними грибами, такими як рядовка сірчана та бліда поганка.

В поточному році вже 5 людей потрапили в лікарні з отруєнням дикорослими грибами.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує про основні причини отруєнь грибами :
• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.


Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
• ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• остерігайтеся пластинчатих грибів.
• не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• не вживайте сирих грибів.
• відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.



Останні новини
24-11-2020 Захворюваність на COVID-19 станом на 24.11.2020 >>
20-11-2020 Щодо захворюваності на COVID-19 >>
20-11-2020 Тестування осіб на COVID-19 на платній основі >>
16-11-2020 Щодо захворюваності на ГРВІ та грип >>
30-10-2020 Оновлені рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19 по області >>
26-10-2020 Про санепідситуацію в області за 9 місяців 2020 року >>
20-10-2020 Моніторингові дослідження якості питної води >>
05-10-2020 Перелік медзакладів області, які пройшли ретестування на виявлення Ig M та G до SARS-CoV2 >>
01-10-2020 ВІТАЄМО НАГОРОДЖЕНИХ! >>
11-09-2020 Про санепідситуацію в області за 8 місяців 2020 року >>

Санепідситуація

За 9 місяців 2020 року в області за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося близько 82,6 тис. осіб, що на 29,4% менше, ніж за аналогічний період минулого...

| 26-10-2020 |  детальніше >>