"гаряча лінія": (095)0010340
Отруєння грибами!
27 Квітня 2021р.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами: в дитячу обласну лікарню потрапили четверо дітей з Ріпкинського району. Ймовірною причиною отруєння стали гриби зморшки ( сморчки). Стан дітей важкий.

Зморшки (сморчки) - умовно-їстівні гриби, які можна вживати в їжу тільки після попередньої обробки. Крім того, слід пам'ятати , що засвоюванню будь - яких грибів заважає значний вміст у них клітковини - хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Саме тому гриби є продуктом, який важко перетравлюється і страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям!

Також треба зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно - грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини. Основні причини отруєнь грибами :

  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
  • недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

  • відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,

· не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
  • Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.


Останні новини
30-11-2021 Стан захворюваності та протиепідемічної роботи по COVID-19 в Чернігівській області з 07.04.2020 року по 18:00 год 29.11.2021 року >>
22-11-2021 Щодо захворюваності на ГРВІ та грип >>
19-11-2021 Щодо профілактики поліомієліту >>
19-11-2021 Про виконання Постанови ГДСЛУ від 07.10.2021 №15 >>
17-11-2021 Cанепідситуація в області за 10 місяців 2021 року >>
15-11-2021 Попередній запис на ПЛР-тестування >>
11-11-2021 Дослідження електромагнітних полів та інших фізичних факторів >>
04-11-2021 Кількість дітей хворих на COVID-19 по Чернігівській області станом на 03.11 21 >>
03-11-2021 Зміни до нової редакції Прейскуранту цін (тарифів) >>
28-10-2021 Щодо вакцинації від COVID-19 >>

Санепідситуація

В області за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося близько 152,8 тис. осіб, що на 44,2 % більше аналогічного періоду мину...

| 17-11-2021 |  детальніше >>