"гаряча лінія":
Щодо профілактики холери
05 Липня 2022р.

Холера є гострою особливо небезпечною інфекційною хворобою, що розвивається в результаті інфікування збудником Vibrio cholerae. На холеру можуть хворіти як дорослі так і діти.

У багатьох країнах холера залишається постійною загрозою для здоров'я. Спалахи хвороби можуть поодиноко виникати в будь-якій частині світу, де відсутнє належне водопостачання, безпека харчових продуктів, санітарія і гігієна.

Також можливим є те, що за короткий проміжок часу холера здатна заражати значну кількість людей, викликаючи епідемії, при цьому, за відсутності адекватного лікування, смертність від неї досягає високого рівня.

У 5-10 % випадків, після потрапляння в організм людини збудника, а це до 5 днів, розвивається важка водяниста діарея і блювота, що веде до втрати великої кількості рідини та важкого ступеня зневоднення.

Відрізнити холеру від інших типів шлунково-кишкових захворювань за симптомами часто не є можливим без проведення бактеріологічних досліджень (виділення холерного вібріона).

При появі симптомів, які можуть свідчити про захворювання на холеру: нудота, блювання, рідкі водянисті випорожнення (до 10 і більше разів на добу), болі в животі, задишка, різка слабкість, м'язові судоми і загострення рис обличчя, необхідно негайно звернутися за допомогою до лікаря!

Людина може заразитися холерою під час пиття води або вживання в їжу продуктів заражених збудником (сирі продукти або ті, що не пройшли достатню теплову обробку: морепродукти, свіжі фрукти і овочі, а також інші продукти, заражені під час їх приготування або зберігання).

Основним джерелом зараження є вібріони, присутні в фекаліях інфікованої людини. Збудник може також жити в навколишньому середовищі, особливо у водоймах та в прибережних водах, де не проводиться належна обробка стічних вод і запасів питної води.

Профілактика:

Щоб уникнути захворювання , дотримуйтесь простих правил:
 часто мийте руки безпечною водою з милом, коли повертається додому, після відвідування туалету, перед і під час приготування їжі на прийому їжі;
 використовуйте для пиття і приготування їжі чисту та кип'ячену воду;
 мийте овочі і фрукти перед вживанням, а також ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукт харчування перед вживанням;
 при купанні у водоймах і басейнах не допускайте потрапляння води до роту;
 здійснюйте заходи по боротьбі з мухами.

У жодному разі не вживайте лікарських засобів, що зупиняють перистальтику кишківника!!!



Останні новини
11-08-2022 Щодо вакцинації від COVID-19 >>
03-08-2022 Щодо оголошення мавпячої віспи глобальною надзвичайною ситуацією >>
27-07-2022 Обережно! Отруйні гриби! >>
18-07-2022 Що треба знати про дирофіляріоз >>
15-07-2022 Практичний посібник «КОМУНІКАЦІЇ ДЛЯ СОЦІАЛЬНИХ ТА ПОВЕДІНКОВИХ ЗМІН У СФЕРІ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ» >>
14-07-2022 Про санепідситуацію в області за 6 місяців 2022 року >>
11-07-2022 No smoking friendly: що й де заборонено курити з 11 липня >>
21-06-2022 Ситуація по ботулізму >>
13-06-2022 І знову ботулізм >>
09-06-2022 Про санітарно-епідеміологічну оцінку деокупованих населених пунктів >>

Санепідситуація

В області за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося близько 98,1 тис. осіб, що на 7,2 % більше аналогічного періоду минулого року. Збільшення реєструва...

| 14-07-2022 |  детальніше >>