Щодо профілактики ентеровірусної інфекції
Ентеровірусна інфекція — група інфекційних захворювань, які розвиваються при ураженні людини ентеровірусами (ЕСНО, Коксакі).
Ентеровіруси надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі та можуть протягом довгого часу зберігатись в стічних водах, відкритих водоймищах, предметах побуту, продуктах харчування. У холодильнику вірус зберігається декілька тижнів, в замороженому вигляді – місяцями. Проте збудник швидко гине при кип’ятінні, термічній обробці.
Джерелом інфекції є хворий або носій вірусу, у якого симптоми захворювання не проявлені. Вірус виділяється з носоглотки та кишкового тракту. Основний механізм передачі — фекально-оральний, і в меншій мірі, повітряно-краплинний. Зараження відбувається при вживанні забрудненої вірусами харчових продуктів, води, через брудні руки, а також повітряним шляхом.
Найбільш сприйнятливими до інфекції є діти у віці від 3 до 6-ти років.
Найчастіше захворювання може протікати у вигляді серозного менінгіту, ангіни, респіраторної інфекції, висипань на обличчі та тулубі.
Профілактика ентеровірусної інфекції:
- дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед прийомом їжі),
- купання у дозволених для цього місцях,
- дотримання питного режиму (пити бутильовану або кип’ячену воду),
- ретельне миття овочів та фруктів.
При перших ознаках захворювання у дитини необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!