Гаряча лінія +380950010340

Знову ботулізм!

ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що в одному з медичних закладів Чернігова нині перебуває 50-річний чоловік із діагнозом «ботулізм», який було встановлено клінічно. Нині спеціалістами установи проводиться санітарно-епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження. Ймовірною причиною захворювання є вживання риби в’яленої непатраної домашнього приготування.
Загалом станом на 11 листопада нинішнього року в області ботулізмом захворіло 5 осіб (2 – з м. Чернігів, 2 – з населених пунктів Чернігівського району, 1- з Прилуцького району), 1 особа померла.
Нагадуємо: ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, яке спричиняє збудник Сlostridium botulinum. Хвороба має надзвичайно важкий перебіг і часто-густо може призвести до смерті людини, адже вона вражає практично всі органи та системи, а найбільше страждає нервова система.
Основний шлях передачі захворювання – харчовий. Здебільшого недуга реєструється при вживанні консервованих в домашніх умовах грибів, копченої або в’яленої річної риби, м’ясних консервів. Саме ці продукти частіше спричиняють групові, «сімейні» спалахи інфекції. Перебіг ботулізму характеризується такими симптомами, як підвищена температура, сухість в роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота , закрепи, ураження м’язів шиї і кінцівок.
На жаль, від захворювання на ботулізм не може бути застрахований ніхто, бо хвороба не залежить від віку та статі людини, її імунітету та способу життя. Тому єдиним методом убезпечення від хвороби буде лише дотримання деяких простих правил:
– ретельно вимивайте продукти і посуд, що використовуються для консервування , від бруду і пилу;
– використовуйте за рецептурою рекомендовані концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопичуванню токсинів;
– м’ясо і рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклаву ;
– зберігати домашні консерви при низьких температурах;
І головне – не купуйте домашні консерви, а також «саморобні» м’ясні і рибні продукти «з рук» на вулицях і ринках.
При перших ознаках ботулізму необхідно терміново викликати «швидку допомогу». Дуже важливо вчасно надати першу домедичну допомогу – промити шлунок 5% содовим розчином, зробити клізму. Подальше лікування залишить кваліфікованим медичним працівникам в умовах стаціонару.
Слід пам’ятати – вакцини проти ботулізму не існує! Втім, якщо ви будете обізнані з правилами профілактики цієї важкої хвороби та не будете ризикувати здоров’ям заради вживання сумнівних за якістю продуктів, зможете уникнути загрози своєму життю!

Щоденний моніторинг гамма-випромінювання Фахівці ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» продовжують здійснювати моніторинг гамма-випромінювання щоденно 3 рази на добу в контрольних ... 25 Листопада 2022
ПОЛІОМІЄЛІТ: РЕАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА «В Україну повернувся поліомієліт!» Такі заголовки почали з’являтися у засобах масової інформації у жовтні минулого року, коли в н... 24 Листопада 2022
Щодо захворюваності на ГРВІ та грип З 01.10.2022 року проводиться щотижневий моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ.Захворюваність на ГРВІ в Україні не перевищує е... 22 Листопада 2022