Чи такий вже страшний холестерин, як про нього кажуть?
Доцент Буковинського державного університету Володимир ГАЙДИЧУК у черговий раз ділиться із нашим сайтом порадами, як правильно поставитися до проблеми наявності холестерину та його впливу на виникнення захворювань.
Холестерин вчені відкрили три століття тому. Це органічна сполука, яка необхідна людині для вироблення вітаміну D та низки гормонів, також вона входить у склад клітинних мембран. В уяві багатьох людей холестерин пов’язаний з таким захворюванням, як атеросклероз та наявністю атероматозних бляшок, що відкладаються на стінках судин. Науковці екпериментально викликали атеросклероз у кроликів, яких годували яєчним жовтком. Пізніше було доведено, що крім вживання холестерину, утворення атероматозних бляшок можуть спровокувати спадкові дефекти судинної стінки, порушення антиоксидантної системи, інфекційні ушкодження внутрішнього шару судин, патологію імунної системи та ін. Сучасна наука вважає – роль холестерину у виникненні атеросклерозу є сильно переоціненою! Відтак 3/4 того холестерину, що в нас зараз, створило наше тіло, переважно печінка. І тільки чверть надійшла з їжею. До речі, 25% холестерину в нашому організмі міститься в головному мозку.
Холестерин може транспортуватися в організмі тільки за допомогою білків аполіпопротеїдів, такі комплекси мають назву ліпопротеїдів. Їх розподіляють на ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ), низької (ЛПНЩ), дуже низької щільності та хіломікрони. За ЛПВЩ у людей закріпилася «слава» «доброго» холестерину, а за ЛПНЩ — «поганого». Дійсно ЛПВЩ добре розчинні і не виділяють холестерин в осад, вони захищають судини від атеросклеротичних змін. ЛПНЩ хоча і є необхідними для переносу холестерину у крові, але при перевищенні норми збільшують ризик розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та інших захворювань. У США, наприклад, рівень ЛПНЩ збільшений майже у третини дорослого населення. З них менше половини використовують препарати для його зниження. Кардіологи вважають, що достатньо лише 2,5 год. регулярних аеробних вправ на тиждень, щоб відстрочити проблеми з ЛПНЩ на 15 років. Але при цьому слід також приділяти увагу правильному харчуванню з обмеженням трансжирів. Однак невірно було б пов`язувати підвищення рівня холестерину у крові тільки з характером харчування. 80% холестерину синтезується в організмі людини і лише 20% надходить з їжею. У рослинних продуктах його немає, зате його багато у мозку, нирках, яєчних жовтках, рибній ікрі. Найменше його у м’ясі птахів. Є і інші причини зростання у крові рівня холестерину: для синтезу статевих гормонів, в похилому віці, коли їх виробка знижується, частина холестерину стає «незатребуваною». Також ризик розвитку атеросклерозу підвищують ожиріння, паління цигарок, діабет, гіпертонія.
Організм здатен до саморегулювання — якщо в нього надходить надлишок холестерину, він призупиняє його синтез і навпаки – якщо холестерину з їжею поступає мало, він виробляє його активніше. Холестерин потрібен організму! З холестерину утворюються знайомі нам стероїди: статеві гормони і кортизол, ультрафіолет робить з нього в шкірі вітамін D, він підтримує мембрану клітин, з нього утворюються жовчні кислоти, потрібні для засвоєння жирів і жиророзчинних вітамінів. Тому без нього страждає імунна система, погіршуються розумові здібності, зростає агресія. Маркером можливих кардіологічних проблем є співвідношення ЛПНЩ/ЛПВЩ. Тому кардіологи радять пацієнтам здати аналіз на рівень холестерину в складі різних ліпопротеїнів. Тривожний сигнал — зсув балансу ліпопротеїнів в сторону «роздачі» холестерину (переважання ЛПНЩ), або рівень холестерину суттєво вищий за норму.
Слід пам’ятати: не холестерин викликає серцево-судинні захворювання! Їх викликають згаданий дисбаланс ліпопротеїнів, куріння, надлишок цукру, трансжири, запалення, генетична схильність і малорухливий спосіб життя. Сучасні клінічні дослідження не підтвердили того, що вживання насичених жирів викликає серцево-судинні захворювання. Наприклад, 40% пацієнтів американських кардіологів мають «нормальний» холестерин, але все одно страждають від атеросклерозу. У розвитку атеросклерозу задіяні переносники холестерину. Але вони є завжди і у всіх, а ось атеросклероз — ні, оскільки імпульсом до його розвитку є не холестерин, а пошкодження судин і оксидативний стрес (ланцюгова реакція пошкодження молекул вільними радикалами). Вони завжди є, але зазвичай їх гасять антиоксиданти — речовини, які зупиняють окислення. Антиоксидантів багато у фруктах, овочах, зеленому чаї, каві і червоному вині. Але іноді вільних радикалів стає занадто багато, і тоді з ними складно впоратися — наприклад, якщо у нас запалення або ми покурили. Тому боротися треба не з холестерином, а з неправильним способом життя!
Для зниження рівня у крові холестерину у лікарській практиці використовуються медичні препарати – статини. Але їх використання виправдано лише при високому ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Та й ефективні вони далеко не завжди. Тому починайте зниження холестерину зі змін образу свого життя. Завжди пам’ятайте:
1) Холестерин — важлива річ для організму, не треба прагнути від нього зовсім позбутися.
2) «Хороший» і «поганий» холестерин — помилкова і спрощена назва його переносників. Потрібен баланс обох типів.
3) Не холестерин і жирна їжа причина атеросклерозу. Його зумовлює нездоровий спосіб життя.
4) Слід різноманітно і збалансовано харчуватися, не курити і займатися фізичними вправами.
5) Можна спокійно їсти масло, жирне молоко або м’ясо, але разом з овочами, рибою, злаками, бобовими та рослинними оліями.
6) Біг, пішохідні прогулянки, велопрогулянки, люба фізична активність – ідеальний спосіб підтримки здоров’я серця та судин і нормалізації рівня холестерину.
7) Рівень холестерину може постійно змінюватися, тому здавати аналізи (у середньому 1 раз на півроку) і контролювати цей показник — нормальна практика!
Отже, тримайте себе у тонусі, дотримуйтеся засад здорового способу життя і будьте здорові!