Гаряча лінія +380950010340

Бути здоровим – вигідно!

7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Його цьогорічне гасло – «Здоров’я для всіх: будь-кого, будь- де».
Що ж кожен із нас може зробити, щоб стати здоровішим? Адже наше здоров’я майже на 90% залежить саме від нас. Ніколи не пізно взяти на себе відповідальність за власне здоров’я і здоров’я своєї родини, виконуючи прості кроки: займатися фізичною активністю, дотримуватись здорового харчування, проходити профілактичні медогляди і планову вакцинацію, відмовитись від шкідливих звичок (алкоголь, тютюн) тощо.
Так регулярна фізична активність не лише покращує самопочуття, але і приносить істотну користь здоров’ю. Тому варто обмежити час сидіння та приділити увагу фізичним навантаженням. Вважається що принаймні 30 хвилин на день достатньо для того, щоб людина у будь-якому віці почувалася добре.Слід обрати такий вид фізичної активності, який до вподоби саме вам: біг, прогулянка на свіжому повітрі, катання на роликах, прибирання квартири, танці з друзями тощо.
Також не слід забувати про дотримання здорового харчування, адже більше половини дорослого населення України має надмірну вагу або ожиріння. Таким людям загрожують серцево-судинні хвороби, діабет, деякі типи раку. Вживайте фрукти, овочі, цільнозернові та бобові. Намагайтеся споживати менше 5 грам солі і менше 25 грам цукру на день, обмежуйте вживання жирів.
Вживання тютюну – одна із основних причин неінфекційних захворювань та передчасних смертей в усьому світі загалом і в Україні зокрема – щорічно від захворювань, викликаних курінням, помирає 85 000 українців. Втім, за рік після відмови від куріння ризик розвитку серцево-судинних захворювань зменшується вдвічі. Кинути курити – це найкраще рішення для вашого здоров’я! І пам’ятайте: куріння електронних сигарет та кальянів – небезпечний експеримент із власним здоров’ям!
Намагайтеся уникати алкоголю – зловживання такими напоями вкрай негативно впливає на здоров’я і має шкідливий вплив на серцево-судинну систему, адже провокує гіпертонію та збільшує ризики інсультів. Крім того, з алкоголем пов’язують деякі види раку та інші серйозні захворювання: цироз печінки, гепатит, панкреатит. На жаль,25% всіх випадків смерті серед дорослих людей пов’язані із вживанням алкоголю.
Пам’ятайте: безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує! Він спричиняє більше шкоди організму, ніж людина отримує задоволення від його вживання.
Актуальною та необхідною для збереження здоров’я була і залишається вакцинація. Вакцини – це ваш захист від багатьох серйозних хвороб, вони попереджають захворювання, смерть та інвалідність. Нині Україна повністю забезпечена вакцинами від усіх хвороб, від яких передбачено щеплення згідно з профілактичним календарем.
Також слід дотримуватися правил особистої гігієни, виваженого ставлення до подразників навколишнього середовища, методів опанування стресів і головне – розуміння того, що у будь-якому віці почуватися здоровим – це модно і вигідно!

Наш сайт змінює адресу! Шановні читачі! З 1 травня 2024 року офіційний сайт Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб змінює свою ел... 1 Травня 2024
«Містечко здоров’я» розгорнулося у Новоселівці Триває Всесвітній тиждень імунізації, активна роль у проведенні якого бере ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілакти... 30 Квітня 2024
Профілактика поліомієліту – єдиний спосіб захиститися від хвороби Поліомієліт – високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. Захворювання сприч... 30 Квітня 2024