Постраждали від «тихого полювання»
Незважаючи на численні попередження щодо високої можливості отруєння грибами, деякі громадяни, нехтуючи небезпекою, продовжують збирати, вживати, а інколи і продавати ці «дари лісу», ризикуючи опинитися на лікарняному ліжку. І тоді тільки від майстерності медиків та рівня організму протистояти отруті залежить здоров’я і життя людини.
Зауважимо: на державному рівні не рекомендовано збирати та вживати гриби не тільки через високу ймовірність сплутати їстівні гриби з отруйними, а й через те, що внаслідок російської агресії наші ліси подекуди залишаються замінованими. Тому похід у ліс – це завжди небезпека.
Так днями у лікарні обласного центру, незважаючи на зусилля медиків, померла 55-річна жителька Корюківського району, що потрапила туди з явними ознаками отруєння грибами. З анамнезу з’ясувалося, що вона вживала власноруч зібрані гриби, серед яких, вірогідно, трапилися і отруйні. Крім того, нині у лікарняних закладах області перебувають ще троє людей із симптомами, характерними для інтоксикації грибами.
Тому нагадаємо, аби не отруїтися грибами, необхідно дотримуватися простих правил:
• Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
• Не купуйте гриби на стихійних ринках;
• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
• Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, бо гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
• Не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
• Не куштуйте сирі гриби;
• Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
• Готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
• Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
• Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Отже, перш ніж вирушити до лісу за грибами, необхідно подумати – чи варті їхні смакові якості та сумнівна користь вашого життя?