Ожиріння – це фактор ризику виникнення хвороб
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ожиріння є однією з найбільш загрозливих проблем для здоров’я в усьому світі. Більше 1 мільярда дорослих та 41 мільйон дітей мають понаднормативні показники ваги, і з кожним роком число дітей та підлітків, які страждають на ожиріння невпинно збільшується.
В Україні приблизно 60% населення мають зайву вагу, у ще 25% – діагностоване ожиріння. Кожного року щонайменше 2,8 мільйона осіб помирає в результаті хвороб, які провокують зайва вага та ожиріння.
Ожиріння – це переважно один із наслідків порушення здорового способу життя людини. Дисбаланс між спожитими калоріями і витраченою енергією призводить до накопичення жиру, появі зайвої ваги та в подальшому стає причиною ожиріння. Надмірна вага сприяє появі серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, порушення репродуктивної функції, захворювання шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату.
Для того, щоб з’ясувати, наскільки високий ризик розвитку супутніх захворювань, людині слід розрахувати індекс маси тіла (ІМТ). Власне цей індекс є оптимальним показником для того, щоб провести оцінку розмірів тіла (ваги та зросту) та ризиків для здоров’я. Розрахунок проводиться за наступною формулою: ІМТ = вага (кг) / зріст в квадраті (м). Якщо даний показник знаходиться в межах 18,5-24,9, це свідчить про нормальну масу тіла, 25,0-29,9 – про надлишкову масу тіла та 30,0 – про наявність ожиріння.
Ще один важливий показник, який потрібно брати до уваги, це окружність талії, який доповнює ІМТ. Окружність талії у жінок та чоловіків не повинна бути більше 80 см та 94 см відповідно.
Фактори, що сприяють виникненню ожиріння, є керованими і на 80% залежать від поведінкових звичок. Переїдання або ж незбалансоване та неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, регулярна втома та недосипання, часті стресові навантаження призводять до розвитку захворювання, при якому надлишок накопиченого жиру в тілі негативно впливає на стан здоров’я.
Правильне харчування впливає на здоров’я всього організму і є невід’ємною умовою здорового способу життя. За даними ВООЗ, здоров’я на 70% залежить від харчування. Недотримання базових правил провокує появу зайвої ваги, що в подальшому призводить до розвитку ожиріння. При раціональному харчуванні співвідношення білків, жирів і вуглеводів за день має становити 1:1:4, а середня норма калорій для жінок – 1800-2200 ккал, для чоловіків – не більше 2400-2800 ккал на день. Здоровий раціон повинен включати щонайменше 400 г фруктів і овочів, обмеження вільного цукру менше ніж до 10% від загальної кількості спожитих калорій та менше 5 г солі на добу. Слід пам’ятати, що не більше 30% від загальної кількості калорій має надходити з жирів. Ненасичені жири є кращими у порівнянні з насиченими жирами і трансжирами, яких багато у продуктах промислового виробництва. Важливо обмежити споживання консервів, ковбас, приправ, соусів, фаст-фуду, солодощів та спиртних напоїв. Достатній питний режим (1-1,5 л води) є одним з ключових компонентів здорового раціону.
Вага залежить не тільки від того, чим і як людина харчується, а й від показника активності способу життя. Найпростішим, доступним і ефективним видом фізичного навантаження є прогулянки пішки 30-40 хвилин на день не рідше 4-5 разів на тиждень. Регулярна фізична активність допомагає контролювати вагу, а також зміцнює скелетно-м’язові тканини, розвиває координацію і підвищує загальний тонус організму. Регулярна аеробна активність – шлях до стрункості та бадьорості!
В профілактиці ожиріння також важливо уникати стресів. Вчені довели, що стрес змушує мозок змінювати харчові звички та провокує вживати більше калорійної їжі.
Центральне, визначне місце в профілактиці ожиріння займає дотримання правильного харчування, збільшення фізичної активності і відмова від шкідливих звичок.
Зайва вага та ожиріння – це проблема, з якою потрібно і можна боротися. Але для цього насамперед необхідне бажання змінити свої звички та спосіб життя. Пам’ятайте – ваше здоров’я у ваших руках. Тож будьте здорові!