Профілактика серцево-судинних хвороб: комплексний підхід
Серцево-судинні захворювання – головна причина смертності українців. Разом з тим у більшості випадків хворобам серця можна запобігти.
Нагадаємо про основні фактори ризику цих захворювань та способи їх попередження.
Чому виникають хвороби серця: фактори ризику
Головні фактори ризику, які призводять до серцево-судинних захворювань:
• надмірна маса тіла.
Нині кожен другий українець має різну ступінь надмірної маси тіла. Це, зокрема, може спричинити більшість хронічних захворювань, у тому числі й серцево-судинних;
• підвищений артеріальний тиск.
Кожен третій українець має підвищений артеріальний тиск і часто не знає про це. Підвищення артеріального тиску (артеріальна гіпертензія, гіпертонічна хвороба) виявляється у 25% дорослого населення України і належить до захворювань, які скорочують тривалість життя та призводять до інвалідності;
• вживання алкоголю і тютюну.
Зловживання алкоголем призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м’яза, розвитку інфаркту міокарда та порушення мозкового кровообігу – інсульту. Кожен п’ятий українець курить і цим істотно підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Інтенсивне куріння з підліткового віку (понад 20 років) може скоротити життя на 20-25 років, в тому числі і внаслідок хвороб серця;
• низька фізична активність.
Достатній рівень оздоровчої рухової активності має лише 3% населення України. Недостатня фізична активність призводить до збільшення ваги і розвитку захворювань серця;
• стрес.
Стрес і тривожні стани більше ніж у 2 рази підвищують ризик серцево-судинних захворювань, а у разі хвороби – ускладнень та смерті;
• нездорове харчування.
Головні вороги серця – переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної їжі, напоїв, кухонної солі;
• підвищений рівень глюкози у крові.
Високий рівень глюкози у крові мають понад 2 мільйони українців, половина з яких не знають про це і, відповідно, не отримують необхідного лікування.
Профілактика серцево-судинних захворювань
Правильне харчування. Бажано надавати перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса і риби. При цьому споживання жирів, масла, солодощів та алкоголю слід максимально скоротити.
Фізична активність. Бажано більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом. У середньому доросла людина повинна щодня ходити пішки на відстань не менше 3 км (або не менше 30 хв.).
Стресостійкість. Бажано уникати стресів і вчитися з ними справлятися.
Здоровий спосіб життя. Відмова від куріння та алкоголю.
Контроль тиску та рівня глюкози у крові. Слід контролювати артеріальний тиск і рівень глюкози у крові. Оптимальний рівень артеріального тиску для дорослої людини становить 120/80 мм рт. ст. Для більшості людей нормальними вважаються всі показники артеріального тиску, які не перевищують 139/89 мм рт. ст. Оптимальний рівень глюкози капілярної крові (при заборі крові з пальця) – від 3,3 до 5,5 ммоль/л.
Регулярний медогляд. Регулярно відвідуйте свого терапевта чи сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, та вчасно проходьте профілактичні скринінги.
(За матеріалами «Українського медичного часопису»)