Гаряча лінія +380950010340

«Хліб всьому голова»?

З давніх-давен нас вчили, що людина все має їсти з хлібом, адже «хліб – всьому голова!». Однак існують і протилежні думки щодо цього продукту, які стверджують, що його вживання лише додає зайві, непотрібні калорії та сприяє ожирінню. Спробуємо розібратись.

Традиційний продукт вперше з’явився у древньому Єгипті, причому, за легендою, допоміг випадок: чоловік залишив на ніч у печі борошно у воді і забув про це. Вранці єгиптянин замість суміші виявив ніжне тісто. Він вирішив спробувати спекти з нього щось і подивитися, що з цього вийде. В результаті випікання вийшли своєрідні коржі. Вони були дуже м’якими і набагато смачнішими, ніж традиційні – пласкі.

Хліб довгі роки вважався основним у раціоні людей і найбільшим джерелом калорій до останнього тисячоліття. В Єгипті хліб мав високу ціну. Його навіть використовували в якості готівки. Тобто, це була така собі грошова одиниця. У Стародавній Греції ще у ІІІ столітті до нашої ери вміли випікати близько 90 різновидів хлібу.

Саме хліб колись допоміг європейцям впоратися з голодом. У низці країн він і зараз є основною стравою людей з низьким рівнем достатку. Однак у 2000-х роках стали досить популярними дієти з низьким вмістом вуглеводів та безглютенові дієти, і хліб, як джерело глютену та вуглеводів, отримав репутацію нездорового продукту, від якого товстіють, з високим вмістом калорій, солі, цукру і вуглеводів. Але як противитись свіжоспеченому хлібчику зі спокусливим ароматом, хрусткою шкоринкою, який є справжньою насолодою для наших смакових рецепторів?

Основне правило таке: поки ви не зловживаєте продуктом – їжте на здоров’я! Надлишкове вживання всього – це завжди не здорово. Багато видів хліба, особливо білого, містять велику кількість шкідливого жиру і вуглеводів, мають високий глікемічний індекс, підвищують ризик розвитку цукрового діабету та серцевих захворювань.

Однак цільнозерновий хліб є кращим варіантом: він хоча і калорійний, але містить більше вітамінів, мінералів та клітковини. Остання необхідна для нормального стану серцево-судинної системи, знижує рівень холестерину крові, добре регулює роботу травної системи, що є особливо актуальним при розвитку закрепів. Фолієва кислота є вітаміном групи В: вона запобігає дефектам нервової трубки під час ранньої вагітності. Також вона важлива для здоров’я серця. Вітаміни В1 та В3 потрібні для повноцінного функціонування клітин енергетичного обміну, підтримки нервової системи, шкіри, серця. Залізо допомагає транспортувати кисень у клітини всього тіла, а також важливе для процесу кровотворення. Цинк потрібний для імунної системи, для захисту від бактерій і вірусів. Магній важливий для кісток, роботи м’язів та нервів, регуляції артеріального тиску. Тому одна-дві скибочки цільнозернового хлібу грубого помолу (краще у першій половині дня) вам не завадять, а навпаки допоможуть боротися з вісцеральним жиром.

В магазині звертайте увагу на етикетку хліба, де має бути відображена інформація про наявність у ньому консервантів, цукру або його замінників, глютену. Вони мають бути відсутні, або їх має бути якнайменше. Хліб також має бути бездріжджовим, на заквасці – тим самим не буде порушуватись мікрофлора кишківника.

Дієтологи склали список продуктів, які краще вживати без хліба. Не дивуйтесь, але він містить:
Молоко. Хто ж із задоволенням не пив прохолодне молоко зі свіжим хлібом? Однак таке поєднання не корисне для кишківника, може викликати здуття, загальний дискомфорт.
Масло. Хліб з маслом для багатьох людей – це «класика» бутербродних перекусів, однак призводить лише до ожиріння, захворювання серця та інших органів.
Картопля. Поєднання цих продуктів містить велику кількість вуглеводів. Їх вживання призводить до швидкого збільшення маси тіла, підвищення цукру крові.
Засолені або мариновані овочі. Разом з хлібом вони провокують накопичення солі в організмі, появу набряків, виникнення серцево-судинних захворювань.

Пацієнтам з цукровим діабетом слід замінити білий хліб на хліб з висівками. Його можна вживати зі «здоровим» жиром – авокадо, яєчним жовтком або з нежирним білком м’яса птиці, молодого сиру, що стабілізує рівень цукру крові.

Хліб сьогодні поступово перетворюється з «дешевого соціального продукту першої необхідності» у звичайне гастрономічне джерело енергії з певним вмістом калорій і оригінальних смакових якостей, як і інші харчі.

Кілька цікавих фактів про хліб.
1. Найбільший у світі коровай був виготовлений у Києві. Він важив 150 кг, а його діаметр склав 1,6 м.
2. Найдовший у світі хот-дог, завдовжки 60 м. був виготовлений у Японії.
3. Найбільше споживають хлібобулочних виробів у Франції – 70 кг на людину на рік.
4. Колись граф Сендвіч, який дуже полюбляв грати у карти, щоб не перериватись на обіди, вечері та сніданки, наказав приносити йому за гральний стіл їжу, розташовану між двома скибочками хліба. Згодом такий бутерброд стали називати на його честь.
5. У музеї Сальвадора Далі на честь вікового ювілею живописця була створена ціла хлібна спальня. Це була одна з найбільш божевільних ідей генія. В цій кімнаті всі предмети були виготовлені з хліба, у тому числі і люстра.
6. У деяких регіонах нашої планети росте так зване «хлібне дерево». Зрозуміло, воно не має ніякого відношення до пшениці, і на його гілках не зріють буханки. Однак сушена м’якоть плодів рослини застосовується при створенні тіста. Потім з нього виготовляють своєрідні коржі. Вони є важливим джерелом отримання їжі.
7. Саме давнім грекам ми зобов’язані самим словом «хліб». На думку лінгвістів, воно походить від грецького слова «клібанос» (горщик спеціальної форми, в якому грецькі майстри випікали хліб). Від слова «клібанос» у стародавніх готів утворилося слово «хлайфе», яке перейшло у мову стародавніх німців, як «хлайб», російську як «хлєб», естонську – «лейб», а українську – «хліб».

Слід пам’ятати про те, що зловживати хлібом, як і будь-яким іншим продуктом, не варто. Щоб харчування було збалансованим, хлібобулочні вироби мають становити не більше 5-8% в раціоні людини. Дитині достатньо одного шматочка хліба на добу, дорослій людині – трьох. За умови великих фізичних навантажень цю дозу можна збільшити.

Смачного Вам! І будьте здорові !

За матеріалами МОЗ.

Наш сайт змінює адресу! Шановні читачі! З 1 травня 2024 року офіційний сайт Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб змінює свою ел... 1 Травня 2024
«Містечко здоров’я» розгорнулося у Новоселівці Триває Всесвітній тиждень імунізації, активна роль у проведенні якого бере ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілакти... 30 Квітня 2024
Профілактика поліомієліту – єдиний спосіб захиститися від хвороби Поліомієліт – високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. Захворювання сприч... 30 Квітня 2024