Як запобігти ботулізму – це має знати кожен!
За даними ДУ « Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» від початку поточного року 18 осіб захворіли ботулізмом. Протягом минулого року в Україні було зафіксовано 85 випадків, серед них четверо дітей. На жаль п’ятеро людей померло. Більше половини (57,1%) були пов’язані з вживанням консервованих продуктів, а 33,3% – з вживанням в’яленої або сушеної риби домашнього приготування.
В Чернігівській області за 2023 рік захворіло 8 осіб, серед них одна дитина. Випадки ботулізму в нашому регіоні були спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби домашнього приготування (92,2%). Лише в квітні місяці минулого року зареєстровано 4 випадки хворих ботулізмом та 2 випадки в травні вказує на те, що для цього захворювання характерна сезонність. Підйом захворюваності за останні 5 років спостерігається саме з квітня по липень місяць.
Враховуючи особливості ландшафту, а саме: наявності великої кількості річок, озер, ставків наша область знаходиться в зоні значного ризику. Оскільки основним продуктом, що призводить до захворювань ботулізмом, є в’ялена непатрана риба виготовлена в домашніх умовах або придбана в місцях стихійної торгівлі. Слід пригадати в чому полягає небезпека цього захворювання!
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання спричинене токсином, який виробляє бактерія Clostridium botulinum. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Отруєння характеризується тяжким ураженням нервової системи із виникненням паралічів, гострою дихальною недостатністю, яка і є причиною смерті.
Збудники ботулізму широко поширені у природі: вегетативні форми і спори є в кишківнику різних тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи в зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довго зберігаються і накопичуються там. Саме тому майже всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб можуть містити вегетативні форми або спори ботулізму. Харчовий ботулізм виникає після вживання в’ялених, солоних, консервованих продуктів, які були погано промиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. В анаеробних умовах (при відсутності кисню) у цих продуктах через наявність спор клостридій відбувається розмноження збудника та накопичується ботулотоксин.
Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у окремих ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіє лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.
Зазвичай перші симптоми ботулізму можуть виникнути через 12-24 год і проявлятися м’язовою слабкістю, запамороченням, сухістю у роті. Майже у 50% випадків спочатку виникають болі в животі, блювота, потім здуття живота та парез кишківнику. На фоні цих розладів з’являються симптоми ураження нервової та м’язової систем (нечіткість зору, туман та сітка перед очима, подвоєння предметів, сильний головний біль, порушення ковтання, відчуття «грудки», болі під час ковтання, мова стає «змазаною», нечіткою, можлива афонія), виникає тахікардія, розвивається дихальна недостатність.
При підозрі на отруєння не зволікайте і незалежно від тяжкості перебігу захворювання негайно викликайте швидку допомогу. Тільки кваліфікована допомога в умовах стаціонару з введенням ботулінічного антитоксину врятує вам життя!
Аби уникнути даного захворювання слід:
– ретельно мити продукти, посуд та руки;
– не вживати в їжу продукти з банок зі здутими кришками;
– не купувати та не вживати продукти харчування зі стихійних ринків;
– уникати споживання продуктів домашнього виробництва, особливо, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання або транспортування.
Ці правила дуже прості, і дотримуватися їх зовсім не важко. Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!