Гаряча лінія +380950010340

Аби не нашкодити здоров’ю: як дотримуватися умов зберігання продуктів харчування через відключення електроенергії.

Через підступні атаки ворога на енергогенеруючі підприємства нашої держави українці вимушені певний час обходитися без світла. Відсутність електроенергії в оселях може негативно позначитися на якості продуктів харчування, які зберігаються у холодильних камерах, морозильниках та інших охолоджуючих приладах. Відтак тривале перебування продуктів без належного температурного режиму здатне призвести до їхнього псування та як наслідок спричинити важкі харчові отруєння. Адже якщо струму не було тривалий час, температура у холодильнику підвищується і їжа стає непридатною для вживання, бо у таких випадках ризик появи шкідливих мікроорганізмів збільшується у рази. Наприклад, сальмонелла, якщо вона присутня у харчовому продукті, здатна спричинити ураження травної системи у вигляді діареї, загального зневоднення організму та його інтоксикації. А під час збільшення навколишньої температури вона розмножується дуже швидко. Річ у тому, що при низьких температурах сальмонелла та інші патогенні мікроорганізми гинуть не повністю, а під час підвищення температури вони «прокидаються» та відновлюють життєдіяльність і, на жаль, можуть вкласти людину на лікарняне ліжко.
Насамперед, до коливання температури дуже чутливі м’ясні та молочні продукти, негерметично закриті овочеві консерви, курячі яйця, риба тощо. Першою ознакою зіпсування такої їжі буде зміна її запаху, кольору та консистенції. Тому з’ясовувати, якими є її органолептичні якості, не варто, а краще одразу позбутися. Також треба бути обережними у разі придбання продуктів харчування в торговельній мережі, де на полицях може знаходитися продукція, що вже зіпсувалася через відсутність електрики. Відтак, уникайте купівлі їжі, якщо ви помітили зміну її запаху навіть, якщо актуальним залишається її термін придатності! Краще звернути на це увагу співробітників магазину.
Для уникнення харчових отруєнь при відсутності світла необхідно:
– Якщо електроенергію вже відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими. Протягом 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці та 24 годин у напівпорожній морозилці продукти залишаються безпечними. Краще заздалегідь заморозити воду у пластиковій пляшці і якщо електроенергія відсутня більше ніж 4 години, помістіть її до продуктів у холодильник;
– Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду, та відправте до смітника будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
– Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду за допомогою термометра. І позбудьтеся їх, якщо температура перевищила +4°С протягом чотирьох годин;
– Для приготування страв краще використовувати олію, а не вершкове масло. Самі страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані крупи та м’ясо. Продукти тривалого зберігання можна розміщувати в судках для одноразового прийому їжі. Приготовлені страви за низької температури повітря краще виставляти на балкон або вивішувати за вікно.
Відтак, якщо ви після вживання будь-якої їжі відчули погіршення самопочуття – нудоту, блювоту, запаморочення, головний біль тощо, обов’язково зверніться за медичною допомогою! Будьте уважні до того, які продукти харчування ви зберігаєте і за яких умов.

Профілактика виникнення інфекцій кишкової групи Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового ... 6 Червня 2023
Щоденний моніторинг гамма-випромінювання Фахівці ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» продовжують здійснювати моніторинг гамма-випромінювання щоденно 3 рази на добу в контрольних ... 6 Червня 2023
Фахівці центрів контролю та профілактики хвороб пройшли навчання з управління вакцинами 60 фахівців з обласних центрів контролю та профілактики хвороб, які пройшли навчання, стануть регіональними тренерами з управління... 6 Червня 2023