Гаряча лінія +380950010340

БОТУЛІЗМ НЕ ДРІМАЄ!

Є такі інфекційні захворювання, уникнути яких дуже і дуже просто. До них, зокрема, належить ботулізм – серйозна, підступна та непередбачувана за своїми наслідками хвороба, яка у разі не вживання деяких продуктів харчування, ніколи не нашкодить вашому організму. Здавалося б, завдяки масово-роз’яснювальній роботі, простим правилам профілактики, дотримуватися яких не становить жодних проблем, питання захворюваності на ботулізм повинно буди знятим з порядку денного.
Втім, люди продовжують нехтувати не тільки порадами медиків, а й очевидними ризиками отримати харчове отруєння при небажанні встояти від вживання продуктів, які виготовлені з порушенням технологічних норм.
Шановні жителі Чернігівщини! Не вживайте, будь-ласка, в’ялену непатрану річкову рибу! Бо тимчасове сумнівне смакове задоволення не варто кількатижневого перебування на реанімаційному ліжку, коли життя залежатиме лише від опору вашого ослабленого організму та професійності лікарів.
Нещодавно ми розповідали про черговий випадок ботулізму на Чернігівщині (https://cnobldses.gov.ua/cherhovyj-vypadok-nebezpechnoho-zakhvoriuvannia/). І ось знову – до реанімаційного відділення КНП «Чернігівська міська лікарня №2» потрапив 46-річний житель обласного центру з явними ознаками ботулізму. Нині його стан характеризується, як середнього ступеню важкості. Попередньо чоловік вживав в’ялену непатрану річкову рибу і тепер за його здоров’я та життя борються лікарі, не даючи прогнозів щодо подальшого перебігу хвороби. До нього застосовується симптоматична терапія, введено анатоксин. Матеріал для лабораторного дослідження знаходиться у відповідній лабораторії ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ Україні».
Це вже шостий з початку року випадок захворювання на ботулізм на території Чернігівської області.
Нагадаємо : ботулізм – харчове отруєння, збудник якого вражає багато органів людського організму, здебільшого нервову систему. Аби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання в’яленої непатраної річкової риби, консервів, які виготовлені з порушенням технологічних норм, або таких, що продаються на стихійних ринках. Також збудник ботулізму може міститись у консервованих овочах, грибах.
Бережіть себе та своїх рідних і близьких!

Профілактика виникнення інфекцій кишкової групи Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового ... 6 Червня 2023
Щоденний моніторинг гамма-випромінювання Фахівці ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» продовжують здійснювати моніторинг гамма-випромінювання щоденно 3 рази на добу в контрольних ... 6 Червня 2023
Фахівці центрів контролю та профілактики хвороб пройшли навчання з управління вакцинами 60 фахівців з обласних центрів контролю та профілактики хвороб, які пройшли навчання, стануть регіональними тренерами з управління... 6 Червня 2023