Гаряча лінія +380950010340

Як правильно виходити з посту

За новим церковним календарем Різдвяний піст цього року розпочався 15 листопада і триватиме до 25 грудня. Різдвяний піст – останній із чотирьох багатоденних постів. Він готує вірян до одного з найсвітліших зимових свят  і триває 40 днів.

Піст вимагає не просто відмови від тваринної їжі (м’яса, птиці, молочних продуктів і яєць), а й роботи над своїм духовним станом. Слід завжди пам’ятати, що піст – не дієта, і обмеження під час посту стосуються не лише їжі. Це насамперед шлях до духовного очищення, позбавлення від поганих помислів і прощення образ.

Крім того,  людям, які вперше вирішили виключити зі свого раціонну їжу тваринного походження, потрібно прислухатися до свого організму. Адже  для  багатьох людей подібні обмеження можуть бути шкідливими чи неможливими для дотримання. У цей перелік входять люди з хронічними захворюваннями, яким рекомендовано дотримання специфічних дієт,  діти до 14 років, вагітні жінки та годуючі мами.

Важливо також правильно виходити з посту і правильно поводитися по його завершенні. Півторамісячне утримання від вживання тваринної їжі змушує організм людини переналаштовуватись. Під час дотримання посту знижується вироблення підшлунковою залозою ферментів, необхідних для розщеплення тваринних жирів.  І щоб повернутися до колишнього раціону, не завдавши собі шкоди і не потрапивши до гастроентерології, потрібні час і дотримання певного раціону.

Для того, щоб  не потрапити в лікарню з  панкреатитом, холециститом чи виразкою шлунку або  як мінімум – не допустити стресу для організму, від якого постраждають не лише шлунок, кишечник, нирки та печінка, а й серцево-судинна та нервова система, необхідно дотримуватися певних правил виходу з посту:

• для адаптації після посту організму потрібен мінімум тиждень;

• перші 1-2 дні рекомендовано не вживати  м’ясо. На 3-4-ий  день можна включати  в меню рибу, кисломолочні продукти. І лише на 5-6-ий –  припустимі парові котлети чи запечене м’ясо птиці;

• у перші 10 днів після закінчення посту продукти, які знову включаються до раціону, споживаються зменшеними порціями. Але 2/3 кожної порції має все ще становити рослинна їжа, а половину денного раціону – овочі, фрукти, зелень;

• вода у цей період набуває особливого значення, оскільки покращує
метаболізм і допомагає організмові впоратися з додатковими гастрономічними навантаженнями. Добова норма споживання води становить 300 мл на 1 кг ваги. При цьому не забуваємо про склянку вранці натщесерце і перед кожним прийомом їжі для запуску травної системи;

• пам’ятаємо про продукти, до вживання яких після суворого посту слід ставитись більш виважено (маринади, соління, гриби, сало, свинина, здоба, свіжий хліб, вершкове масло, жирні бульйони, ковбаси, різноманітні соуси та алкоголь).

Для всіх людей, які виходять з посту, існує правило: у жодному разі не нехтувати рекомендаціями стосовно харчування. Особливе значення такі рекомендації мають для людей із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають безсумнівний зв’язок з харчуванням. Надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати  ускладнення.

 

1 березня – День підвищення обізнаності про самоушкодження Самоушкоджувальна поведінка (cелфхарм, self-harm) – будь-яка поведінка, під час якої людина завдає собі шкоди, намагаючись в... 1 Березня 2024
У площині імунопрофілактики не має бути невирішених питань Саме так можна охарактеризувати основну мету низки тренінгів з назвою «Імунізація на практиці», що нинішнього року проходили у рам... 1 Березня 2024
До Всесвітнього дня імунітету Щорічно, починаючи з 2002 року, 1 березня світова спільнота відзначає День імунітету. Саме слово «імунітет» походить від латинсько... 1 Березня 2024