Гаряча лінія +380950010340

Як святкувати без шкоди для здоров’я

Наближаються довгоочікувані Новорічні свята! Всі обожнюють передноворічний період, особливо діти. Під час святкування традиційно подають велику кількість страв, які не завжди є корисними та здоровими. Тому наступні дні після святкування можуть стати не такими радісними. Основна проблема в різкому навантаженні, коли харчування і режим протягом усього року оптимізовані і стандартизовані, а з 31-го грудня і до 2-3-го січня людина споживає багато їжі, алкоголю і порушує режим сну. Пікове навантаження доповнює стрес для організму, який за це дивує нас численними неприємними симптомами – печією і розладом шлунка, головними болями та загостренням хронічних захворювань. Кількість викликів «швидкої допомоги» упродовж Новорічних свят традиційно збільшується. Зазвичай причина цього – харчові та алкогольні отруєння. Саме тому важливо правильно підготуватися до святкування Нового Року, аби свята пройшли без шкоди для здоров’я!

Напередодні Новорічних свят кожен українець замислюється щодо меню свого святкового столу. Багато хто робить заготовки ще восени у вигляді консервованих грибів та різноманітних солінь, займається в’яленням та копченням риби або м’ясних продуктів. Однак перед вживанням цих продуктів необхідно згадати про таке загрозливе захворювання, як ботулізм, який може призвести до тяжких і навіть летальних наслідків. Щоб новорічні свята не затьмарило небезпечне захворювання, слід дотримуватись простих правил: не вживати вміст консервів з пом’ятих, таких, що тріснули, здутих та в цілому пошкоджених банок; уникати споживання в’яленої, солоної, копченої риби і м’ясних консервів домашнього виробництва.

Слід пам’ятати, що причинами поганого самопочуття і підвищеним ризиком опинитись на лікарняному ліжку під час новорічних свят є переїдання та вживання алкоголю. Відтак негативних наслідків можна уникнути, дотримуючись простих порад:
• оскільки щільна й пізня новорічна вечеря – досить тяжке випробування для організму в цілому і для системи травлення зокрема, доцільно повечеряти трохи раніше, приблизно о 20:00 чи 21:00, а до святкового столу подати легкі закуски;
• слід споживати в основному те, що швидко перетравлюється. У першу чергу, це салати і страви, приготовані з урахуванням сумісності харчових продуктів. Заправляти салати якісним і легким майонезом, якщо того вимагає рецепт, але пам’ятати, що споживання цього шкідливого продукту можна кардинально знизити або повністю уникнути, вибравши для певних страв оливкову олію, інші більш натуральні продукти. Також можна приготувати домашній йогурт для заправки салату, зробити смачний соус із рослинної олії з гірчицею та лимоном;
• не розпочинати прийом їжі із жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку й уповільнюють травлення;
• не захоплюватися екзотичною їжею, а зосередитись на тому, до чого організм звик;
• куштувати незнайомі страви потрібно дуже обережно – навіть якщо щось здалося надзвичайно смачним, краще обмежитися «дегустаційною» порцією;
• вживання сирих овочів допоможе шлунку перетравити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, зв’яже більшу частину речовин, які можуть спричинити розлад травлення;
• слід не забувати про правильний питний режим. Одна-дві склянки чистої негазованої води за півгодини до застілля допоможуть підготувати органи травлення до активної роботи. Ретельно сформований питний режим є чудовою профілактикою багатьох небажаних наслідків.

Складно уявити відзначення новорічних свят без келиха ігристого шампанського. Проте дуже часто під час застілля в хід ідуть міцні алкогольні напої у великій кількості, що зазвичай призводить до неприємних наслідків: підвищення ризику серцево-судинних хвороб, гіпертензії, алкогольної інтоксикації. Слід також не забувати про небезпеку одночасного вживання алкоголю з ліками. Якщо дію деяких ліків алкоголь просто знижує, то у комбінації з багатьма лікарськими речовинами (наприклад, з парацетамолом) алкоголь стає вкрай токсичним. В першу чергу страждатимуть печінка, нирки та нервова система. В жодному разі не переривайте курс лікування заради застілля! Саме такі рішення є однією з причин загострення хвороб, появи ускладнень, антибіотикорезистентності.

Пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує. Вживаючи алкоголь, ви в будь-якому випадку ризикуєте своїм здоров’ям.

Під час свят неминучі застілля, але виважений підхід до вибору того, чим варто побалувати себе, а чого варто уникати, допоможе вам приймати правильні рішення. Пам’ятайте про ці поради і контролюйте голод, щоб уникнути переїдання та насолодитися улюбленими святковими стравами без почуття провини чи зайвої ваги. І нехай новорічні свята пройдуть без шкоди для вашого здоров’я!

1 березня – День підвищення обізнаності про самоушкодження Самоушкоджувальна поведінка (cелфхарм, self-harm) – будь-яка поведінка, під час якої людина завдає собі шкоди, намагаючись в... 1 Березня 2024
У площині імунопрофілактики не має бути невирішених питань Саме так можна охарактеризувати основну мету низки тренінгів з назвою «Імунізація на практиці», що нинішнього року проходили у рам... 1 Березня 2024
До Всесвітнього дня імунітету Щорічно, починаючи з 2002 року, 1 березня світова спільнота відзначає День імунітету. Саме слово «імунітет» походить від латинсько... 1 Березня 2024