Лістеріоз: у чому небезпека?
Серед безлічі інфекційних захворювань особливе місце посідає така хвороба, як лістеріоз – недуга, спричинена мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії поширені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Перелік джерел (резервуарів) лістерій досить великий: дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти. собаки), а також дикі птахи, зокрема голуби. Відмінне джерело для збудника – продукти харчування – молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти.
Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.
Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир), через овочі і фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі.
Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни.
Відтак лістеріоз – актуальна проблема для системи охорони здоров’я багатьох країн світу, становлячи загрозу переважно для людей з імунодефіцитними станами, осіб похилого віку та вагітних жінок, призводячи до фатальних наслідків для плода та новонародженої дитини.
Захворюваність в Україні на лістеріоз реєструється на спорадичному рівні, у вигляді поодиноких випадків, не пов’язаних між собою. Хворобі властиві висока летальність та поліморфізм клінічних проявів. Клініка хвороби характеризується поліорганністю.
Найчастіше лістеріоз протікає в ангінозно-септичній формі. При цьому основними проявами є симптоми ангіни, зазвичай катаральної або фолікулярної, у деяких випадках така ангіна може прогресувати в сепсис. Нервова форма лістеріозу протікає у вигляді менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Найнебезпечніший лістеріоз вагітних, оскільки захворювання доволі часто стає причиною невиношування плода, мертвонародження, передчасних пологів, а часом і ранньої неонатальної смерті.
Крім того, окремо виділяється професійна група ризику (працівники ферм, м’ясокомбінатів, птахофабрик тощо). Людина зазвичай заражається при вживанні в їжу інфікованих продуктів тваринного походження, при використанні зараженої води, свіжих погано вимитих овочів, а також спостерігається вертикальний шлях передачі від матері до дитини.
Для запобігання хворобі необхідно всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їхній поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів. Особливістю лістерій є їхня здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.
При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки-но розрізали сире м’ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.
Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць, перед вживанням їжі.
На жаль, специфічної профілактики лістеріозу нині не існує. Основні профілактичні заходи направлені на проведення санітарно-освітньої роботи серед населення, особливо серед груп ризику, дотримання відповідних санітарних норм і правил контролю за якістю харчових продуктів.
Протягом минулого року мікробіологічними лабораторіями Чернігівської області досліджено 113 проб харчових продуктів на наявність Listeria monocytogenes, позитивних результатів не виявлено.