Виявлення ГМО в харчових продуктах та продовольчій сировині
Генетично модифікований організм (ГМО) — організм, генотип якого було змінено за допомогою методів генної інженерії. Генетична модифікація відрізняється від природного та штучного мутагенезу саме направленою зміною генотипу. При цьому генетичний матеріал переносять з одного організму в інший, використовуючи технологію рекомбінантних ДНК. Якщо при цьому ДНК, яку переносять, походить з іншого виду, отримані організми називають трансгенними. ГМО використовують в біологічних та медичних дослідженнях, виробництві ліків, генній терапії та у сільському господарстві. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань, процеси старіння та регенерації. Генну інженерію використовують для створення нових сортів рослин, стійких до несприятливих умов середовища, гербіцидів та шкідників або рослин, що мають покращені ростові та смакові якості. Згідно з Міжнародною службою з придбання агробіотехнічних розробок (ISAAA), у 2010 приблизно 15 мільйонів фермерів вирощували генетично модифіковані культури у 29 країнах. Найбільше вирощують генетично модифіковану сою, кукурудзу та бавовну. Виявлення ГМО в харчових продуктах здійснюється шляхом застосування таких технологій, як ДНК-мікрочип та метод ПЛР. Основними елементами скринінгу можуть слугувати такі послідовності, як 35S промотор, Nos термінатор, pat чи маркерні ДНК послідовності для офіційно затверджених та схвалених для споживання ГМО. Важливим моментом під час поширення та комерціалізації ГМО на світовому ринку є маркування продуктів із вмістом ГМО. Маркування може бути обов’язковим чи добровільним. У Канаді та США маркування є добровільним , тоді як у Європі всі продукти, які містять більше ніж 0.9 % схвалених до використання ГМО мають маркуватися. В Україні маркуванню підлягають не тільки продукти отримані з ГМО, а також харчові добавки, отримані за допомогою ГМО. Крім того, Україна стала першою державою у світі, яка зобов’язала виробників та імпортерів харчових продуктів вказувати позначення «без ГМО» в маркуванні всіх, без винятку, харчових продуктів, навіть тих, у яких ГМО не може бути ні теоретично, ні практично.
На базі вірусологічної лабораторії ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» працює ПЛР-лабораторія, яка є єдиною лабораторією в області, що проводить дослідження по виявленню ГМО в харчових продуктах та продовольчій сировині. Для проведення дослідження необхідно звернутись до ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» за адресою м. Чернігів вул. Любецька 11А, де Вам наддадуть всю необхідну інформацію щодо вартості дослідженні, вимог до доставки зразка, термінів проведення випробування, видачи протоколів.