ЗВИЧКИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
Щорічно 16 жовтня у понад 50 країнах світу відзначається «Всесвітній день здорового харчування». Метою якого є звернення уваги сучасного суспільства, а особливо молоді, до проблем харчування.
Статистичні данні представлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я є свідченням того, що 80 % усіх захворювань в тій чи іншій мірі пов’язані з харчуванням. Несвоєчасний, нераціональний прийом їжі, неякісні продукти є причинами розладів травлення, поганого самопочуття, стрімкого набору ваги, розладів у роботі організму та появі хвороб.
Насамперед харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Тому в Україні було вирішено змінити підхід до харчування дітей та розгорнуто реформу шкільного харчування. Впровадження проекту знаходится під патронатом першої леді Олени Зеленської за словами якої , основна мета змінити шкільне меню на корисне і здорове та змінити харчові звички українців.
Відповідно до нових норм діють обмеження споживання солі, цукру, жирів рослинного та тваринного походження. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла.
У процесі реалізації реформи в шкільних буфетах заборонено продавати продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів. При цьому розширена варіація використання продуктів під час складання меню.
Меню розробив відомий український кухар Євген Клопотенко, меню складається з 160 страв, які використовуватися в залежності від кратності харчування для кожного навчального закладу. Раціон учнів став більш збалансованим і різноманітним.
За рекомендаціями дієтологів сучасний школяр повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Страви повині бути свіжоприготовленими та складатися з натуральних продуктів. Прийоми їжі мають бути простими – вони не повинні містити більше 4 продуктів за один прийом.
Співробітниками ДУ «Чернігівського ОЦКПХ МОЗ» під час виїздів мобільних медичних бригад постійно проводяться інформаційно – роз’яснювальні роботи з населенням з приводу правил здорового харчування. Спрямовують увагу на ключові фактори ризику розвитку неінфекційних хвороб, зокрема серцево – судинної системи. Поширюють друкований матеріал, який містить рекомендації щодо підбору корисних та якісних продуктів харчування.
Під час проведення лекцій в загальноосвітніх закладах спеціалісти ДУ «Чернігівського ОЦКПХ МОЗ» постійно наголошують на шкідливості вживання фастфуду, батончиків сумнівного походження і непотрібних кондитерських виробів в яскравих упаковках. Перш за все тому, що до їх складу входять легкі вуглеводи, які насичують всього лише на 20-30 хвилин, не містять ніяких корисних речовин і, навпаки, в складі мають велику кількість консервантів, що викликають всілякі алергічні реакції, та провокують розвиток неінфекційних захворювань.
В профілактиці неінфекційних хвороб важливу роль відіграє культура споживання їжі. Здорове харчування – це хороше самопочуття, збільшення запасів енергії, відновлення організму та зміцнення здоров’я в цілому