Гаряча лінія +380950010340

ЗВИЧКИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Щорічно 16 жовтня у понад 50 країнах світу відзначається «Всесвітній день здорового харчування». Метою якого є звернення уваги сучасного суспільства, а особливо молоді, до проблем харчування.
Статистичні данні представлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я є свідченням того, що 80 % усіх захворювань в тій чи іншій мірі пов’язані з харчуванням. Несвоєчасний, нераціональний прийом їжі, неякісні продукти є причинами розладів травлення, поганого самопочуття, стрімкого набору ваги, розладів у роботі організму та появі хвороб. 
 Насамперед харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Тому в Україні було вирішено змінити підхід до харчування дітей та розгорнуто  реформу шкільного харчування.  Впровадження  проекту знаходится під патронатом  першої леді Олени Зеленської за словами якої , основна мета змінити шкільне меню на корисне і здорове та  змінити харчові звички українців.
Відповідно до нових норм діють обмеження споживання солі, цукру, жирів рослинного та тваринного походження. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла. 
У процесі реалізації реформи в шкільних буфетах заборонено продавати продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів. При цьому розширена варіація використання продуктів під час складання меню.
Меню розробив відомий український кухар Євген Клопотенко, меню складається з 160 страв, які використовуватися в залежності від кратності харчування для кожного навчального закладу. Раціон учнів став більш збалансованим і різноманітним.
За рекомендаціями дієтологів сучасний школяр повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Страви повині бути свіжоприготовленими та складатися  з натуральних продуктів. Прийоми їжі мають бути простими – вони не повинні містити більше 4 продуктів за один прийом.
Співробітниками ДУ «Чернігівського ОЦКПХ МОЗ» під час виїздів мобільних медичних бригад постійно проводяться інформаційно – роз’яснювальні роботи з населенням з приводу правил здорового харчування. Спрямовують увагу на ключові фактори ризику розвитку неінфекційних хвороб, зокрема серцево – судинної системи. Поширюють друкований матеріал, який містить рекомендації щодо підбору корисних та якісних продуктів харчування. 
Під час проведення лекцій в загальноосвітніх закладах спеціалісти  ДУ «Чернігівського ОЦКПХ МОЗ» постійно наголошують на шкідливості вживання фастфуду, батончиків сумнівного походження і непотрібних кондитерських виробів в яскравих упаковках. Перш за все тому, що до їх складу входять легкі вуглеводи, які насичують всього лише на 20-30 хвилин, не містять ніяких корисних речовин і, навпаки, в складі мають велику кількість консервантів, що викликають всілякі  алергічні реакції, та провокують розвиток неінфекційних захворювань.
  В профілактиці неінфекційних хвороб важливу роль відіграє культура споживання їжі. Здорове харчування – це хороше самопочуття, збільшення запасів енергії, відновлення організму та зміцнення здоров’я в цілому

 

Національне агентство з акредитації України засвідчило компетентність випробувальної лабораторії Компетентність випробувальної лабораторії ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на відпові... 29 Листопада 2023
Більше ніж 200 тисяч доз «омікронспецифічної» вакцини проти COVID-19 доставлено в Україну для безоплатних щеплень Це оновлена версія вакцини «Comirnaty» від американської компанії «Pfizer», адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон... 29 Листопада 2023
Щоденний моніторинг гамма-випромінювання Фахівці ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» продовжують здійснювати моніторинг гамма-випромінювання щоденно 3 рази на добу в контрольних ... 29 Листопада 2023