СТАН ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ з 09.06.2023 по 15.06.2023 року
Загальна кількість звернень з діагнозом ГКІ, у порівнянні з минулим тижнем – зменшено на 8 випадків.
Нових випадків – 26 осіб (з них 10 дітей)
Фактори, що можливо, сприяли захворюванню:
• Молочні продукти – 2;
• М’ясні продукти – 1;
• Кондитерські вироби – 1;
• Рибні продукти – 1;
• Фрукти, овочі, ягоди – 12;
• Яйця – 3;
• Недотримання санітарно-гігієнічних правил – 3;
• Інші (салати, перші страви) – 3.
САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ
до фруктів, овочів, ягід та зелені:
• Перед вживанням фруктів, овочів, ягід та зелені ретельно вимийте руки з милом;
• Ретельно переберіть усі фрукти, овочі, ягоди, зелень звертаючи увагу на гнилі, які варто викинути;
• Ретельно промийте всі продукти під проточною водою або іншу безпечну чисту воду, наприклад бутильовану;
• Для твердих продуктів (наприклад, огірків, моркви) можна використати спеціальну щітку для чищення;
• Після миття протріть продукти чистим паперовим рушником;
• Продукти (фрукти, овочі, ягоди, зелень) куплені в магазині чи на ринку, не пробуйте одразу, а обов’язково промийте перед вживанням, в тому числі банани, апельсини, мандарини. так як бактерії зі шкірки можуть потрапити на м’якуш плоду;
• Для зберігання овочів і фруктів, ягід використовуйте окремий посуд;
• Для нарізання використовуйте окремі обробні дошки.