Гаряча лінія +380950010340

Ботулізм – захворювання із непередбачуваними наслідками

«Хворобу легше попередити, ніж потім лікувати». Це твердження, яке стосується нашого здоров’я – чи не головний постулат у профілактиці практично будь-якої недуги.
На жаль, часто-густо людина не замислюється над тим, на що вона себе наражає, коли , наприклад, вживає продукти, під час приготування яких порушуються технологічні норми. Зокрема йдеться про ботулізм – підступну хворобу, яка вражає багато органів і систем людського організму, спричиняючи людині безліч страждань та навіть у випадку одужання, здатне мати відтерміновані непередбачувані наслідки, що можуть загрожувати подальшому життю.
Ми вже неодноразово повідомляли про випадки ботулізму на Чернігівщині, які спричинені вживанням річкової непатраної риби, яку готували здебільшого у домашніх умовах, порушуючи технологічні норми.
Посилання :
https://cnobldses.gov.ua/botulizm-ne-drimaie/;
https://cnobldses.gov.ua/cherhovyj-vypadok-nebezpechnoho-zakhvoriuvannia/;
https://cnobldses.gov.ua/botulizm-na-chernihivshchyni-u-chomu-nebezpeka-i-iak-vberehtysia/;

https://cnobldses.gov.ua/budte-oberezhni-botulizm/.
Загалом з початку року в області зафіксовано вже 8 випадків ботулізму. На щастя, жодна людина з тих, що внаслідок хвороби опинилася на лікарняному ліжку, не померла. Хоча можна уявити, скільки зусиль для цього необхідно було докласти медикам!
Отже, звертаємося до жителів Чернігівщини із проханням – в жодному випадку не намагайтеся ласувати непатраною річковою копченою чи в’яленою рибою, яку ви готували самі або запропоновану вам іншими людьми! Звісно, може бути таке, що ви не відчуєте жодних негативних симптомів, але де гарантія, що через певний час до вас не буде поспішати «швидка», бо ви почуватимете себе настільки зле, що від оперативності надання медичної допомоги залежатиме ваше подальше життя?
Будь-ласка, ознайомтеся із простими правилами уникнення захворювання на ботулізм. Це займе кілька хвилин і воно того варте.
Отже, уникайте споживання:
• в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
• м’ясних та грибних консервів;
• консервів домашнього виробництва;
• якщо є сумніви щодо якості продуктів.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим або зникає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження кишківника (нудота, блювання, діарея ), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання!

Профілактика виникнення інфекцій кишкової групи Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового ... 6 Червня 2023
Щоденний моніторинг гамма-випромінювання Фахівці ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» продовжують здійснювати моніторинг гамма-випромінювання щоденно 3 рази на добу в контрольних ... 6 Червня 2023
Фахівці центрів контролю та профілактики хвороб пройшли навчання з управління вакцинами 60 фахівців з обласних центрів контролю та профілактики хвороб, які пройшли навчання, стануть регіональними тренерами з управління... 6 Червня 2023