Гаряча лінія +380950010340

Щодо профілактики ентеровірусної інфекції

Ентеровірусна інфекція — група інфекційних захворювань, які розвиваються при ураженні людини ентеровірусами (ЕСНО, Коксакі).

Ентеровіруси надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі та можуть протягом довгого часу зберігатись в стічних водах, відкритих водоймищах, предметах побуту, продуктах харчування. У холодильнику вірус зберігається декілька тижнів, в замороженому вигляді – місяцями. Проте збудник швидко гине при кип’ятінні, термічній обробці.

Джерелом інфекції є хворий або носій вірусу, у якого симптоми захворювання не проявлені. Вірус виділяється з носоглотки та кишкового тракту. Основний механізм передачі — фекально-оральний, і в меншій мірі, повітряно-краплинний. Зараження відбувається при вживанні забрудненої вірусами харчових продуктів, води, через брудні руки, а також повітряним шляхом.

Найбільш сприйнятливими до інфекції є діти у віці від 3 до 6-ти років.

Найчастіше захворювання може протікати у вигляді серозного менінгіту, ангіни, респіраторної інфекції, висипань на обличчі та тулубі.

Профілактика ентеровірусної інфекції:

  • дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед прийомом їжі),
  • купання у дозволених для цього місцях,
  • дотримання питного режиму (пити бутильовану або кип’ячену воду),
  • ретельне миття овочів та фруктів.

При перших ознаках захворювання у дитини необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

Туберкульоз- виліковний! Щороку 24 березня, в день, коли у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив збудник туберкульозу, відзначається Всеукраїн... 23 Березня 2023
Розроблено стандартизований план готовності та відповіді на можливий спалах кору Сьогодні на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі – комісія ТЕБ та НС... 10 Березня 2023
Небезпечна легіонела Намагаючись досягти максимального комфорту, людина відвідує басейни, оточує себе технологіями примусової вентиляції, кондиціонерам... 2 Березня 2023