Гаряча лінія +380950010340

Щодо профілактики ентеровірусної інфекції

Ентеровірусна інфекція — група інфекційних захворювань, які розвиваються при ураженні людини ентеровірусами (ЕСНО, Коксакі).

Ентеровіруси надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі та можуть протягом довгого часу зберігатись в стічних водах, відкритих водоймищах, предметах побуту, продуктах харчування. У холодильнику вірус зберігається декілька тижнів, в замороженому вигляді – місяцями. Проте збудник швидко гине при кип’ятінні, термічній обробці.

Джерелом інфекції є хворий або носій вірусу, у якого симптоми захворювання не проявлені. Вірус виділяється з носоглотки та кишкового тракту. Основний механізм передачі — фекально-оральний, і в меншій мірі, повітряно-краплинний. Зараження відбувається при вживанні забрудненої вірусами харчових продуктів, води, через брудні руки, а також повітряним шляхом.

Найбільш сприйнятливими до інфекції є діти у віці від 3 до 6-ти років.

Найчастіше захворювання може протікати у вигляді серозного менінгіту, ангіни, респіраторної інфекції, висипань на обличчі та тулубі.

Профілактика ентеровірусної інфекції:

  • дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед прийомом їжі),
  • купання у дозволених для цього місцях,
  • дотримання питного режиму (пити бутильовану або кип’ячену воду),
  • ретельне миття овочів та фруктів.

При перших ознаках захворювання у дитини необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

Щоденний моніторинг гамма-випромінювання Фахівці ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» продовжують здійснювати моніторинг гамма-випромінювання щоденно 3 рази на добу в контрольних ... 25 Листопада 2022
ПОЛІОМІЄЛІТ: РЕАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА «В Україну повернувся поліомієліт!» Такі заголовки почали з’являтися у засобах масової інформації у жовтні минулого року, коли в н... 24 Листопада 2022
Щодо захворюваності на ГРВІ та грип З 01.10.2022 року проводиться щотижневий моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ.Захворюваність на ГРВІ в Україні не перевищує е... 22 Листопада 2022