Щодо профілактики холери
Холера є гострою особливо небезпечною інфекційною хворобою, що розвивається в результаті інфікування збудником Vibrio cholerae. На холеру можуть хворіти як дорослі так і діти.
У багатьох країнах холера залишається постійною загрозою для здоров’я. Спалахи хвороби можуть поодиноко виникати в будь-якій частині світу, де відсутнє належне водопостачання, безпека харчових продуктів, санітарія і гігієна.
Також можливим є те, що за короткий проміжок часу холера здатна заражати значну кількість людей, викликаючи епідемії, при цьому, за відсутності адекватного лікування, смертність від неї досягає високого рівня.
У 5-10 % випадків, після потрапляння в організм людини збудника, а це до 5 днів, розвивається важка водяниста діарея і блювота, що веде до втрати великої кількості рідини та важкого ступеня зневоднення.
Відрізнити холеру від інших типів шлунково-кишкових захворювань за симптомами часто не є можливим без проведення бактеріологічних досліджень (виділення холерного вібріона).
При появі симптомів, які можуть свідчити про захворювання на холеру: нудота, блювання, рідкі водянисті випорожнення (до 10 і більше разів на добу), болі в животі, задишка, різка слабкість, м’язові судоми і загострення рис обличчя, необхідно негайно звернутися за допомогою до лікаря!
Людина може заразитися холерою під час пиття води або вживання в їжу продуктів заражених збудником (сирі продукти або ті, що не пройшли достатню теплову обробку: морепродукти, свіжі фрукти і овочі, а також інші продукти, заражені під час їх приготування або зберігання).
Основним джерелом зараження є вібріони, присутні в фекаліях інфікованої людини. Збудник може також жити в навколишньому середовищі, особливо у водоймах та в прибережних водах, де не проводиться належна обробка стічних вод і запасів питної води.
Профілактика: Щоб уникнути захворювання , дотримуйтесь простих правил:
- часто мийте руки безпечною водою з милом, коли повертається додому, після відвідування туалету, перед і під час приготування їжі на прийому їжі;
- використовуйте для пиття і приготування їжі чисту та кип’ячену воду;
- мийте овочі і фрукти перед вживанням, а також ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукт харчування перед вживанням;
- при купанні у водоймах і басейнах не допускайте потрапляння води до роту;
- здійснюйте заходи по боротьбі з мухами.
У жодному разі не вживайте лікарських засобів, що зупиняють перистальтику кишківника!!!